System Design

System Design:

  1. Q:.How do I (we/you) determine how large a system I’ll need?

    Ans. The size of the system is usually directly proportional to the amount of power you use. As part of the proposal process Solarix24x7 will perform a site assessment, analyze at least twelve months’ worth of utility statements, and raise the question of near-term (3-5 year) expansion and business plans. With that information, taking into account the specifications and limitations of the components, www.solarix.in will present recommendations for your input and feedback the goal of making sure you feel the ultimate path chosen is ideal.

  2. Q:.Roof-mounted or ground-mounted?

    Ans. It depends. Roof-mounted tends to be less expensive as they require no support structures and are most often not visible to passersby. On the other hand, ground-mounted systems can usually be oriented and tilted to optimize production. Through understanding your business and your needs, Solarix 24×7 will present a solution that optimizes for your business and your needs.

  3. Q:.What happens on dark/cloudy days?

    Ans. Unlike the early days of solar power when systems had to be sized for peak loads, a grid-connected PV system seamlessly switches to draw from the utility grid when needed. As such, Solarix 24×7 uses an annual production target, averaging out sunnier days with cloudy days.

  4. Q:. Do I need batteries?

    Ans. Is back-up power critical to your business? For most businesses, the answer is “no” and if you don’t have a back-up solution today, an ordinary grid-connected PV system will leave you in the same position. However, if you require back-up power or are looking to upgrade your business’s disaster preparedness, Solarix 24×7 can design a battery storage solution for your PV system to automatically switchover in the event of a power outage. Most customers inquire about batteries and ultimately choose to do without based on cost.

  5. Q:.I have plans for expansion. Can I plan for this now?

    Ans. We frequently take into account future growth plans when designing your system. The choice of inverter can be influenced by near-term expectations about power usage and in some cases it may make sense to include excess capacity now and simply add more modules later. We’ll discuss this with you and explore a variety of options to meet your needs now and in the future.

  6. Q:.How much weight will this put on my roof?

    Ans. Solarix 24×7 PV systems typically weigh no more than 3-4 lbs/sq ft, and most roofs can accommodate 2-3 times that amount of ‘dead load’ weight and your specific roof load capacity will be taken into account with our proposed design.

  7. Q:.How can you get best power performance?

    Ans.In addition to efficiency and size, there are other factors that affect how much power your solar panels will generate. It’s important to make sure panels are installed in the optimal position, which is why you want to work with a highly experienced provider like . The installers we work with will determine the correct orientation for your panels based on the direction and angle of your roof. They’ll also make sure the panels are installed with the proper amount of airflow so they stay cool– solar panels don’t like it too hot, and they’ll produce more power if they’re the right temperature. If you just go to the Big Box store and slap on a bunch of panels, you could end up wasting a lot of money. A high performing, long lasting solar array can incorporate dozens of factors in its design.

  8. Q:.Factors that affect solar array efficiency includes:

    Ans. Panel Orientation
?
    In India, your roof ideally should face south, but a quality design often compensate for other directions.
    Roof and Panel Pitch?
    
The “pitch” or tilt of your roof can affect the number of hours sunlight you receive in an average day throughout the year. Large commercial systems have solar tracking systems that automatically follow the sun’s tilt through the day. These are expensive, however, and not typically used for residential solar installs.
    Temperature?
    
Some panels like it hot but most don’t. So, panels typically need to installed a few inches above the roof with enough airflow to cool them down. Some photovoltaic panels are designed to be more efficient in hotter climates. Hot temperatures can reduce the efficiency of solar panels.
    Shade?
    
Basically, shade is the enemy of solar panel efficiency. With poor solar design, even little shade on one panel can shut down energy production on all of your other panels. Before we design a system for your home, we’ll conduct a detailed shading analysis of your roof to reveal its patterns of shade and sunlight throughout the year. Then, our local installation partner conducts another detailed analysis to verify our findings. This is just one of many reasons to work with a highly experienced solar provider like .